Termenul de intrare în vigoare a normelor metodologice de aplicare a Legii privind venitul minim de incluziune a fost devansat

Guvernul a modificat, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune (VMI), prin care se asigură acordarea acestuia în condiții egale pentru toate persoanele și familiile care îndeplinesc aceleași condiții de eligibilitate. Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), una dintre principalele modificări vizează data intrării în vigoare a normelor metodologice, respectiv 1 iunie 2023, și nu anul 2024, cum era prevăzut inițial, această măsură fiind necesară pentru a asigura luarea măsurilor administrative necesare acordării VMI începând cu anul viitor.

Fac excepție reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, inclusiv a măsurilor complementare acestuia, prevăzute pentru beneficiarii venitului minim de incluziune, care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

De asemenea, sunt clarificate unele aspecte procedurale în privința modului de stabilire a veniturilor anuale/periodice. Astfel, este prevăzut că pentru stabilirea venitului net lunar se va calcula media lunară a acestora în raport cu perioada pentru care au fost acordate, în baza celei mai recente declarații fiscale înregistrată la organul fiscal competent.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.