APIA a început campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2022

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2022, iar fermierii sunt invitați să depună, până la 16 mai 2022, Cererea Unică de Plată. „Cererea se depune prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicație), fără a se prezenta la Centrele județene/locale APIA, ținând cont de condițiile impuse de pandemia Covid-19”, precizează APIA, într-un comunicat.

Reprezentanții APIA menționează că se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată și să fie valabile la data depunerii Cererii. Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie județean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.

Fermierii care dețin animale în exploatație au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociație/propriile evidențe, dacă sunteți utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.